Groot Park Historiek

Historiek

De dendrologische en architecturale rijkdom van Groot Park gaat terug tot in 1750.

Rond die tijd bouwde burggraaf Christiaan Jan de Spoelberch een kasteel als buitenverblijf op de locatie die later zou uitgroeien tot “Groot Park”. Twee generaties verder, na de Franse revolutie, nam Maximiliaan de Spoelberch er met zijn gezin zijn intrek. Hij was tussen 1834 en 1873 burgemeester van Lovenjoel en heeft het park uitgebreid door perceel na perceel op te kopen. Hij liet zelfs een eeuwenoude openbare weg afsluiten om deze te vervangen door een nieuwe aan de rand van zijn domein. Rond 1860 had het park al de omvang die het nu heeft.

Maximiliaan had een grote passie voor dendrologie (boomkunde) en plantte verschillende uitheemse bomen in het kasteelpark; een collectie die werkelijk uniek is voor België. Na zijn overlijden kwam het kasteel in handen van zijn jongste zoon Karel. Die overleed in 1907 zonder kinderen na te laten.

Een verre nicht uit Leuven werd aangesteld als algemeen legataris. In 1915 schonk zij domein “Groot Park” aan de KU Leuven, die het vanaf 1926 in pacht gaf aan de Zusters van de Liefde uit Gent om er een instelling voor geesteszieke vrouwen te installeren: Salve Mater. Dit ziekenhuis zou daarna deel gaan uitmaken van het UZ Leuven als Universitair Psychiatrisch Centrum, tot alle afdelingen eind jaren ’90 verspreid werden over andere ziekenhuizen.

Op 6 november 2008 tenslotte sloot de KU Leuven met ViRiX een overeenkomst af voor de herontwikkeling van de site.

Contacteer ons

ViRiX NV
Keizershoek 350/A - 2550 Kontich

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken.